Naša višňa nás nesklamala ani tento rok a pekne zarodila, tak aktuálne sú na rade višňové recepty. Ako prvé išli višne do pohára spolu s cukrom a rumom - pretože taká dobre odstáta domáca griotka nie je vôbec zlá. Zajtra sa bude variť višňový džemík a zvýšilo aj na chutný koláčik.
Na menší plech s vnútorným rozmerom cca 20 x 30 cm alebo formu s priemerom cca 26-28 cm potrebujeme :
korpus :
3 vajíčka (bielky a žĺtky zvlášť)
2 PL polohrubá múka
1 PL kakao
3 PL krupicový cukor
1 ČL prášok do pečiva
1-2 PL olej
štipka soli
krém :
500 g Mascarpone
1-2 PL práškový cukor
1 dl smotana na šľahanie
trocha citrónovej šťavy
višňová vrstva :
600 g višne
2-3 PL cukor
1 balenie plátkovej želatíny
2 ČL kukuričný škrob
4 PL voda
PRÍPRAVA :
Na korpus vyšľaháme bielky so štipkou soli a s cukrom na sneh. Postupne zašľaháme žĺtky, olej a nakoniec vmiešame zľahka stierkou múku zmiešanú s kakaom a práškom do pečiva. Cesto rozotrieme na pekáč vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre zohriatej na 180°C cca 11 - 12 minút (vyskúšame špajdľou). Po upečení vyberieme z rúry a necháme na plechu vychladnúť. Z vychladnutého korpusu opatrne stiahneme papier na pečenie.
Pripravíme si višňovú vrstvu, aby mohla vychladnúť. Višne umyjeme, odstránime kôstky, dáme do širšieho hrnca, pridáme cukor a rozvaríme do mäkka. Ja som zmes jemne premixovala ponorným mixérom, vrátila na oheň, pridala som škrob rozmiešaný v 2 PL vody, prevarila som a odstavila a nechala som zmes vychladnúť.
Keď bola zmes vlažná pripravila som želatínu podľa návodu (10 minút necháme plátky napučať v 2 PL vody, potom opatrne zahrejeme ale nevaríme, do rozpustenej pridáme 2 PL višňovej zmesi, premiešame a zmiešame so zvyšnou višňovou zmesou).
Pokiaľ želatína napučí, urobíme si krém - Mascarpone, cukor, smotanu a citrónovú šťavu zmixujeme na kompaktnú hmotu. Krém natrieme na upečený korpus, navrch rozotrieme višňovú zmes a dáme do chladničky stuhnúť. Ozdobíme podľa chuti.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára