5. júla 2020

Višňové kocky

Naša višňa nás nesklamala ani tento rok a pekne zarodila, tak aktuálne sú na rade višňové recepty. Ako prvé išli višne do pohára spolu s cukrom a rumom -  pretože taká dobre odstáta domáca griotka nie je vôbec zlá. Zajtra sa bude variť višňový džemík a zvýšilo aj na chutný koláčik.


Na menší plech s vnútorným rozmerom cca 20 x 30 cm alebo formu s priemerom cca 26-28 cm potrebujeme :

korpus :

3 vajíčka (bielky a žĺtky zvlášť)
2 PL polohrubá múka
1 PL kakao
3 PL krupicový cukor
1 ČL prášok do pečiva
1-2 PL olej
štipka soli

krém :

500 g Mascarpone
1-2 PL práškový cukor
1 dl smotana na šľahanie
trocha citrónovej šťavy

višňová vrstva :

600 g  višne
2-3 PL cukor
1 balenie plátkovej želatíny
2 ČL kukuričný škrob
4 PL voda

PRÍPRAVA :

Na korpus vyšľaháme bielky so štipkou soli a s cukrom na sneh. Postupne zašľaháme žĺtky, olej a nakoniec vmiešame zľahka stierkou múku zmiešanú s kakaom a práškom do pečiva. Cesto rozotrieme na pekáč vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre zohriatej na 180°C cca 11 - 12 minút (vyskúšame špajdľou). Po upečení vyberieme z rúry a necháme na plechu vychladnúť. Z vychladnutého korpusu opatrne stiahneme papier na pečenie.

Pripravíme si višňovú vrstvu, aby mohla vychladnúť. Višne umyjeme, odstránime kôstky, dáme do širšieho hrnca, pridáme cukor a rozvaríme do mäkka. Ja som zmes jemne premixovala ponorným mixérom, vrátila na oheň, pridala som škrob rozmiešaný v 2 PL vody, prevarila som a odstavila a nechala som zmes vychladnúť. 

Keď bola zmes vlažná pripravila som želatínu podľa návodu (10 minút necháme plátky napučať v 2 PL vody, potom opatrne zahrejeme ale nevaríme, do rozpustenej pridáme 2 PL višňovej zmesi, premiešame a zmiešame so zvyšnou višňovou zmesou).

Pokiaľ želatína napučí, urobíme si krém - Mascarpone, cukor, smotanu a citrónovú šťavu zmixujeme na kompaktnú hmotu. Krém natrieme na upečený korpus, navrch rozotrieme višňovú zmes a dáme do chladničky stuhnúť. Ozdobíme podľa chuti.












Koláčik sa vydaril nad moje očakávania - korpus bol nadýchaný, krém nepresladený a višňové želé celý koláčik pekne osviežilo. Až ľutujem, že ja tento druh koláčikov nemám rada - ale rodinka sa potešila a to je hlavné. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára