Priznám sa, že višňový džem nepatrí k mojim obľúbeným džemom a myslím, že som ho robila v minulosti iba jeden či dva krát, ale keďže úrodu marhuliek aj mirabeliek poriešili jarné mrazy - musíme si vystačiť s tým, čo nám matka príroda aktuálne ponúka. Tak toho roku bude džemík višňový - a dokonca až v troch verziách.
POTREBUJEME :
višne
červené ríbezle
kryštáľový cukor
Pektín z citrusových plodov
horkú čokoládu
kyselinu citrónovú
PRÍPRAVA :
Najskôr si pripravíme základné suroviny. Ovocie umyjeme. Višne očistíme od stopiek a vykôstkujeme - ja som si bola kúpiť odkôstkovač, pretože pri predstave vyberania kôstok z plných dvoch košov išli na mňa mdloby - a mala som šťastie obchod mal akurát zľavy, tak som zopár eur ušetrila.
Ríbezle som odšťavila pomocou odšťavovača - ja mám šnekový odšťavovač, ktorý ovocie lisuje.
Navážime si cukor - množstvo cukru sa v receptoch uvádza rôzne - ja nemám rada príliš sladké džemy, takže dávam cukor zvyčajne v pomere 1:3 alebo 1:4, podľa kyslosti ovocia. Pri tomto džeme som dávala cukor 1:3 (jeden diel cukru na 3 diely ovocia - pri váhe odkôstkovaných višní 1,5 kg som dala 0,5 kg cukru).
Robila som 3 verzie džemu :
1/ Višňový džem s pridaním pektínu z citrusových plodov
Ako prvý som robila džem s pridaním pektínu z citrusových plodov, pretože višne samotné majú málo vlastného pektínu a samotné iba veľmi ťažko zhustnú. Postupovala som podľa návodu, ktorý bol uvedený na balení Pektínu.
Zdroj : https://www.lexikon.sk/nastartujte-zelirovaciu-sezonu-s-tymi-najlepsimi-pomocnikmi-od-dr-oetker-sezona-zavarania-nam-uz-klope-na-dvere/ |
2 kg odkôstkovaných višní
700 g kryštáľový cukor
Pektín (1 balenie = 20 g)
1 ČL kyselina citrónová
Višne som dala do širšieho hrnca, pridala som 1 balenie pektínu, premiešala som, priviedla som zmes k varu a povarila som ich 1-2 minúty. Potom som pridala cukor, višne som varila asi 10 minút od bodu varu, zmes som premixovala ponorným mixérom, pridala som kyselinu citrónovú a zmes som ešte povarila 5 minút. Plnila som do čistých pohárikov. Poháriky na džem zvyknem vydezinfikovať vriacou vodou spolu s viečkami, utrieť do sucha a tak plniť. Hrdlo pohárikov aj viečka pred zatvorením pretriem vysokopercentným alkoholom (nad 50%). Naplnené poháriky som obrátila hore dnom asi na 10 minút.
Výhodou tohto spôsobu prípravy je, že džem sa nemusí dlho variť a zachová si peknú červenú farbu. Ale čo sa týka konzistencie, na mňa je veľmi želatínová.
2/ Višňový džem s pridaním šťavy z červených ríbezlí
1,5 kg odkôstkovaných višní
500 g kryštáľového cukru
šťava z 300 g červených ríbezlí
Višne som dala do hrnca, pridala som ríbezľovú šťavu (okrem výbornej chuti obsahujú ríbezle pektín, ktorý pomôže pri hustnutí džemu) a cukor, všetko som premiešala, varila som asi pol hodinu, potom som zmes premixovala ponorným mixérom tak, aby mi zostali aj kúsky višní, hrniec som vrátila na sporák na mierny plameň a po menších dávkach som "odvárala" v druhom širokom hrnci. Ja som naučená variť tak dlho, aby sa mi na dne hrnca po potiahnutí varechy urobila na 3 - 4 sekundy cestička, vtedy je hustota akurát. Ríbezlí aj cukru môže samozrejme dať každý podľa svojej chuti. Postup pri plnení rovnaký ako vyššie, ale hore dnom som nechala poháriky dlhšie - asi pol hodinku.
Džem je tmavší, varenie trvalo dho, ale chuť je výborná a konzistencia oveľa "prirodzenejšia", nie je taká umelo želatínová.
3/ Višňový džem s pridaním šťavy z červených ríbezlí a horkej čokolády
1 kg odkôstkovaných višní
330 g kryštáľového cukru
šťava z 200 g červených ríbezlí
10 - 30 g horká čokoláda, alebo podľa chuti
Postupovala som rovnako ako pri džeme s pridaním šťavy z červených ríbezlí, ale po uvarení džemu - tesne pred plnením som v džeme rozpustila 2-3 štvorčeky horkej čokolády, ktorá sa ku kyslastej chuti džemu výborne hodí. Ja som mala doma horkú čokoládu s obsahom 52% kakaa. Treba ochutnať a dať množstvo podľa svojej chuti.
Džem má tmavšiu farbu, varenie trvalo dlho, ale chuť je lahodná, višňová, s čokoládovým akcentom v pozadí. Konzistencia je prirodzene hustá - podľa doby varenia.
Tak do džemovania milí priatelia 😉.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára