7. decembra 2019

Jemná perníková roláda s gaštanovým krémom

Po veľmi dlhom čase som sa opäť odvážila upiecť roládu. Prečo hovorím o odvahe ? Pretože ja a rolády nie sme kamarátky - takmer vždy mi roláda praskla (bez ohľadu na použitý recept) a ani nebola pekne zavinutá - jednoduchio nebola pekná. 


Tentoraz som sa zapojila do výzvy na jednej FB stránke (pretože ja mám výzvy rada), ktorá znela upiecť akúkoľvek roládu (slanú alebo sladkú). Ja aby som zabila dve muchy jenou ranou - teda vyriešila víkendovú maškrtu pre rodinu aj splnila výzvu, som si vymyslela takúto voňavú roládu s jednoduchým krémom. A dnes som sa prekonala - keďže som v obchode nenašla pomarančový džem, tak som si urobila ešte aj domáci pomarančový džem "wild orange".


Na 1 roládu potrebujeme :

cesto

4 vajíčka (žĺtky a bielky zvlášť)
80 g med
55 g trstinový cukor
70 g polohrubá múka
1 ČL prášok do pečiva
1 PL kakao (preosiate)
1 ČL mletá škorica
1 ČL perníkové korenie
štipka soli

krém

250 g Mascarpone
450 g gaštanové pyré (rozmrazené)
1 PL práškový cukor
1 PL rum
1 ČL vanilkový extrakt

okrem toho 

pomarančový džem (prípadne iný)
čokoládová ryža
biela čokoláda
kúsky pomaranča
čerstvé mätové alebo medovkové lístky

PRÍPRAVA : 

Na korpus vyšľaháme bielky s cukrom a so štipkou soli na tuhší sneh. Žĺtky vyšľaháme s medom na hustú penu. Múku zmiešame s kakaom, škoricou, perníkovým korením a práškom do pečiva. Do snehu postupne zašľaháme žĺtkovo-medovú zmes a nakoniec jemne vmiešame postupne sneh z bielkov.

Pekáč (použila som klasický veľký pekáč, ktorý býva súčasťou rúry) vyložíme papierom na pečenie, rovnomerne rozotrieme cesto a v rúre zohriatej na 190°C pečieme 9-10 minút (treba si strážiť, pretože každá rúra pečie inak). Upečené cesto vyberieme z rúry, preložíme na pocukrovanú čistú utierku, zavinieme a necháme zavinuté 5 minút. Potom rozvinieme, odstránime papier na pečenie (pozor cesto je jemné - treba opatrne) a znovu zavinieme a necháme vychladnúť.

Na krém v robote vymixujeme Mascarpone s rozmrazeným gaštanovým pyré, cukrom a rumom. Vychladnuté cesto rozvinieme, potrieme džemom - mne sa najviac hodí k chuti gaštanového pyré pomarančový džem - dnes som si robila svoj domáci (400 g dužiny z pomarančov, 200 g krupicový cukor /pol biely, pol trstinový/, škorica, badián, vanilkový lusk + nakoniec kvapku pomarančového likéru Cointreau a 2 kvapky esenciálneho oleja wild orange), na džem rozotrieme väčšiu časť krému (časť necháme na potretie rolády zvonku), zavinieme, potrieme vrch a dáme stuhnúť do chladu. 

Ozdobíme podľa vlastného vkusu - ja som z gaštanového pyré urobila guľky, ktoré som obalila v čokoládovej ryži, postrúhala som bielu čokoládu a použila som kúsky pomaranča a mätové lístky.
  


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára