Od kolegyne som dostala domáce cukety, pretože mne už pár rokov nedarí vypestovať cuketu nech robím, čo robím. Tak som rozmýšľala čo nového z cukety vyskúšam, pretože ja iba nerada varím dookola tie isté recepty a naopak, veľmi rada skúšam nové veci. Táto polievka ma zaujala kombináciou cukety a mrkvy, ktorá dodala polievke zaujímavú farbu, netypickú pre tento druh polievky.
Recept som si upravila podľa svojich chutí a výsledkom bola naozaj veľmi chutná a lahodná polievka, dokonca sa nebojím povedať, že jedna z najchutnejších, krémových zeleninových polievok, ktoré som doposiaľ pripravovala a mala možnosť ochutnať. Zaraďujem medzi moje TOP recepty.
POTREBUJEME :
1 stredne veľká cuketa
2-3 mrkvy
2 väčšie jarné cibuľky
3-4 PL olej (olivový, repkový, slnečnicový - podľa chuti)
1-2 strúčiky cesnaku
1 až 1,5 liter zeleninový vývar
1 PL múka
soľ
čerstvo mleté čierne alebo farebné korenie
1 ČL sušená zeleninová zmes
1-2 PL ocot
na zdobenie
lúpané tekvicové jadierka
1 ČL med
chilli vločky
čerstvý tymian
mini krutónky so sušenými paradajkami
PRÍPRAVA :
Najskôr si pripravíme suroviny. Jarné cibuľky umyjeme, odkrojíme zelenú časť a biele časti pokrájame na drobno. Cesnak očistíme. Mrkvu ošúpeme a nastrúhame na hrubo, alebo pokrájame na malé kúsky. Cuketu ošúpeme, prekrojíme po dĺžke na štvrtiny, odstránime strednú časť s jadierkami. Cuketu nastrúhame nahrubo, alebo pokrájame na malé kúsky. Odporúčam krájať, pretože pri strúhaní zostane cuketa viac vodnatá. Zeleninový vývar zohrejeme.
V hrnci rozohrejeme olej a orestujeme na ňom pokrájanú cibuľku. Pridáme pokrájanú cuketu a mrkvu, poprášime múkou a pár minút za stáleho miešania všetko spolu orestujeme. Zalejeme vývarom, vložíme očistené a na polovice prekrojené strúčiky cesnaku, ochutíme soľou a korením, prikryjeme a varíme pokiaľ nie je zelenina mäkká. Rozmixujeme (použila som ponorný mixér) a dochutíme soľou a sušenou zeleninovou zmesou. Sušenú zeleninovú zmes používam v kuchyni iba minimálne, ale k tejto polievke sa hodí. Nakoniec ochutíme octom - jemný kyslastý podtón túto polievku pozdvihne a dodá jej šmrnc, ak však nechcete ocot použiť, tak nemusíme - polievka bude menej chuťovo výrazná a jemnejšia. Ja však dávam prednosť plnšej chuti jednotlivých jedál a bez dochutenia octom to pre mňa nebolo ono.
Jemne korenené, karamelizované tekvicové jadierka sa ku krémovým polievkam tohto typu veľmi hodia. Pripravujem ich tak, že jadierka pár minút nasucho opekám na panvici, keď už chytajú farbu pridám med a chilli vločky a za stáleho miešania nechám skaramelizovať.
Polievka je jemná a krémová a hodia sa k nej výraznejšie chute. Preto som použila mini krutóny zmiešané s dehydrovanými sušenými paradajkami. Sušené paradajky svojou výraznou chuťou krásne dopĺňajú jemnú chuť polievky, rovnako ako čerstvý tymián.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára