Táto príchuť ma napadla, keď moja Izidor roláda vyvolala v jednej FB skupine zameranej na pečenie veľký záujem. V hlave mi skrsla myšlienka, že by sa chuť tohto obľúbeného koláča dala preniesť aj do makróniek. Napriek tomu, že vo všeobecnosti dávam prednosť ovocným dezertom, chuť Opitého Izidora mám rada. A pretože ja naozaj nemám ďaleko od myšlienky k činu, hneď som ich musela aj vyskúšať.
Mini skúšobná dávka mi tak zachutila, že som ich zjedla sama a som musela ich urobiť znovu. A určite ich budem robiť pravidelne, pretože sú naozaj výborné a okrem toho je to taká mini dávka, jedna stačí na pohladenie chuťových pohárikov.
ŠKRUPINKY
Metóda : talianska (s cukrovým rozvarom)
Mandľová múka : Lidl
Podložka : sklo-silikónová
Schnutie : NIE
Pečenie : funkcia horný a dolný ohrev + ventilátor, 135°C, 18 minút
Farba : NIE
POTREBUJEME (na cca 25-30 kusov kompletných kusov) :
ŠKRUPINKY
80 g mandľová múka
15 g kakao
95 g práškový cukor
2 x 35 g bielky (2-3 bielky)
štipka soli
95 g kryštálový alebo krupicový cukor
30 g voda
PLNKA
120 g horká čokoláda (52% kakao)
120 g smotana na šľahanie
3-4 PL mleté vlašské orechy
1 PL marhuľový džem
rum
rumová aróma
ZDOBENIE :
horká čokoláda
sekané vlašské orechy
PRÍPRAVA :
Mleté
mandle som 1x preosiala spolu s kakaom a práškovým cukrom. Predpísaná
gramáž je už po preosiatí. Do tejto zmesi som pridala 35 g surové nevyšľahané
bielko a stierkou som zmiešala na hustú pastu.
Kryštálový
cukor (95 g) som dala variť s vodou (30 g) a varila som pokiaľ zmes
nedosiahla 116°C (používam cukrársky teplomer).
Medzitým,
ako sa varí cukrový sirup dám šľahať druhé bielko (35 g) so štipkou
soli na nízku rýchlosť. Hneď ako cukrový rozvar dosiahne požadovanú teplotu, po okraji
misy ho pomaly za stáleho šľahania (na nízkych obrátkach) vlievame do
čiastočne vyšľahaného (jemná svetlá pena) bielka (po stene misy preto, aby vám
ho metly nerozfŕkali po
mise - odporúčam vtedy šľahať na nižšom stupni. Bielko s rozvarom
vyšľaháme na tuhý sneh, šľahám na strednom stupni (rýchlosť šľahania
môže ovplyvniť konečný výsledok). Dĺžka šľahania závisí od
výkonu robota aj od toho ako bolo vyšľahané bielko pred pridaním
rozvaru.
Bielkovú
zmes som na 3x stierkou vmiešala do mandľovej pasty. Zmes sa má miešať
dovtedy,
pokiaľ plynule nesteká zo stierky bez pretrhnutia, ja miešam pokiaľ sa
zmesou na ceste nedá napísať číslo 8.
Zmes následne dám do vrecka s
hladkou okrúhlou špičkou a nastriekam na podložku. Aktuálne používam
silikónovú podložku so sklenenými vláknami (Temu) alebo svetlú
teflonovú podložku (Orion).
Pečiem v rúre vyhriatej na 135-140°C (funkcia ventilátor) asi 17-18 minút
(niektorej rúre stačí menej či treba viac minút, treba si odskúšať).
Makrónky po upečení vyberiem z rúry a na podložke ich nechám úplne vychladnúť a až potom ich plním.
Na
plnku som si pripravila klasickú čokoládovú ganache - smotanu som zohriala po bod varu, horúcu smotanu som naliala na nasekanú horkú čokoládu a stierkou som rozmiešala na hladkú zmes. Občas (podľa druhu použitej čokolády) sa čokoláda nerozpustí, vtedy vložím misku so zmesou na cca 10-15 sekúnd do mikrovlnky. Pripravenú ganache som prikryla potravinárskou fóliou a nechala stuhnúť na požadovanú konzistenciu. Potom som ganache preložila do cukrárskeho vrecka s kovovou špičkou. Môžete použiť hladkú alebo rezanú (ozdobnú) špičku.
Mleté orechy (netreba veľa - možno 3-4 PL) som ochutila trochou r(umu) a trochou rumovej arómy, ktorá má výraznejšiu vôňu ako samotný r(um) a zmiešala.
Plnku som striekala po obvode
polovice škrupiniek, do stredu som dala po troche marhuľového džemu a po troche orechovo - rumovej plnky, priklopila som druhou
škrupinkou, ktorú som zľahka pritlačila, aby sa plnka rozprestrela po
celej makrónke.
Takto pripravené makrónky som v uzatvorenom boxe dala stuhnúť do chladničky. Po stuhnutí som vrch každej makrónky pomocou štetca potrela trochou rozpustenej horkej čokolády a posypala sekanými vlašskými orechmi. Makrónky skladujem v chladničke v uzatvorenom boxe. Ale dlho tam nevydržia, pretože sú naozaj výborné.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára