23. novembra 2023

Cviklový RAW šalát

Tento rok je cvikla jedna z mála plodín, ktorá sa nám urodila v hojnej miere, takže je na mne vymyslieť, ako s ňou naložiť. Cviklu vyslovene nevyhľadávam, ale som si vedomá, že má mnoho benefitov pre náš organizmus.Okrem iného spevňuje pokožku, cievy, kosti a väzivové tkanivo, podporuje tvorbu červených krviniek a okysličovanie buniek, neutralizuje a odstraňuje toxíny, dodáva vlasom lesk, pokožke hebkosť a nechtom pevnosť. Cvikla obsahuje kyselinu listovú a vlákninu, ako aj betaín, ktorý bráni kôrnateniu tepien a podporuje činnosť pečene. 
 

Zvyčajne cviklu tepelne upravujem, pretože napríklad čerstvo uvarená cvikla je z hľadiska výživy rovnako dobrým zdrojom živín ako surová, niektoré zdroje uvádzajú dokonca že ešte lepším zdrojom ako čerstvá, pretože obsahuje vyššiu hladinu minerálnych látok. Tentoraz som zvolila prípravu za surova, a opäť som bola prekvapená, že vôbec nebolo cítiť zemitú chuť cvikle, pre ktorú ju mnoho ľudí nemá rád. Takže smelo do toho. 

POTREBUJEME (na cca 2 porcie) :

1 väčšiu surovú cviklu
1 veľkú mrkvu
2 jablká
nasucho opečené tekvicové semienka 
syr s modrou plesňou (nemusí byť)

na dresing :

2 PL olivový olej
1 PL citrónová šťava
2 PL mandarínková alebo pomarančová šťava
1 ČL med
1/2 ČL dijonská horčica
soľ
korenie
čerstvú petržlenovú vňať najemno nasekanú
čerstvú mätu najemno nasekanú 

PRÍPRAVA :
 
Zo surovín na určených na prípravu dresingu pripravíme dresing a odložíme bokom. Tekvicové (prípadné iné) semienka nasucho opečieme. Cviklu, mrkvu aj jablká ošúpeme a postrúhame - ideálne na špiralizéri. 
 
 
Preložíme do väčšej misy, prelejeme dresingom, zľahka premiešame, posypeme opečenými semienkami a podávame - ja som posypala aj kúskom Nivy, pretože mám rada výraznejšie chute.

 
Mimochodom, jedlé sú aj listy z červenej repy - obsahujú betakarotén, vápnik a železo. Môžeme ich upraviť rovnako ako špenát, alebo úplne malé mladé listy používam do šalátu čerstvé.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára