15. novembra 2025

Voňavá tekvicová roláda

Rolády boli pre mňa veľmi dlho nočnou morou, pretože každá jedna mi praskla. Ale potom zrazu ako mávnutím čarovného prútika sa mi začali dariť. Takže sa nikdy nevzdávajte ak sa vám niečo nedarí.  
 
 
Roládu som nerobila už dlhší čas, a tak nejako prišla chuť práve na túto jesennú kombináciu. V chladničke som mala ešte kúsok Hokkaido tekvice, tak bolo rozhodnuté. Vláčny a škoricou prevoňaný korpus krásne ladí s vanilkovým krémom, ktorý som doplnila sušenými malinami. Roláda je neskutočne vláčna a lahodná, a to aj napriek tomu, že je tam dosť cukru - nepôsobí presladene. 
 
 
POTREBUJEME (na 1 roládu) :
 
korpus 
 
95g múka (použila som polohrubú a hladkú múku v pomere asi 3:1)
1/2 balíčka prášok do pečiva
1 ČL mletá škorica
1/4 ČL soľ
3 stredne veľké až väčšie vajíčka
140 g tekvicové pyré (upečená a rozmixovaná Hokkaido tekvica)
90 g trstinový cukor
90 g kryštálový cukor
1 ČL vanilkový extrakt
 
krém
 
170 g Mascarpone
55 g maslo izbovej teploty
150 g práškový cukor
1 ČL vanilkový extrakt
lyofilizované maliny podľa chuti 
 
iné : 
 
práškový cukor na posypanie
sušené maliny na zdobenie
 
 
 
 
PRÍPRAVA :
 
Najskôr som v mise zmiešala múku s práškom do pečiva, škoricou a soľou. Oddelila som si vajíčka. Z dvoch bielkov som vyšľahala tuhý sneh. Žĺtky s tretím vajíčkom som vyšľahala do svetlej a nadýchnej peny, postupne som do nej zašľahala oba cukry, tekvicové pyré a vanilkový extrakt. Nakoniec som ručne vmiešala sypkú zmes (múka, škorica, prášok do pečiva, soľ) na striedačku so snehom z bielkov. Cesto bolo krásne nadýchané.
 
Pekáč som vystlala papierom na pečenie a rovnomerne som naň rozotrela cesto. Možno v budúcnosti papier na pečenie niečim zľahka pomastím, predsa len cesto je od tekvice vlhkejšie. Cestom som piekla na 175-180°C asi 17 minút (najskôr na 180°C asi 12 minút a zvyšok času na 175°C). Po upečení som cesto prevrátila na práškovým cukrom pocukrovaný papier na pečenie a opatrne som z neho stiahla papier na pečenie, na ktorom sa pieklo. Korpus som spolu s papierom na pečenie zrolovala, zabalila do vlhkej kuchynskej utierky a nechala som ho vychladnúť.
 
 
Pokiaľ korpus chladol, pripravila som krém zmiešaním všetkých surovín okrem malín (maslo musí byť naozaj mäkké, inak sa vám nebude dať dobre rozmiešať v kréme). Po vychladnutí korpusu som tento rovnomerne potrela krémom, posypala som ho bohato sušenými malinami, zrolovala, zabalila do papiera na pečenie (môžete použiť aj potravinársku fóliu) a nechala v chladničke stuhnúť (aspoň 2-3 hodiny), ideálne cez noc. 
 
 
 
  
Po stuhnutí som roládu poprášila práškovým cukrom a ozdobila lyofilizovanými malinami. 
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára