Ja a sirupy nie sme veľmi kamaráti - od detstva som sirup vlastne ani nepoužívala. Tento sirup vznikol vlastne iba náhodou, keď som potrebovala spotrebovať úrodu jahôd. V minulosti som robila iba čisto jahodový, ktorý bol tiež výborný, ale pre mňa príliš sladký. Tento rok som sa rozhodla pridať maliny, pretože kombináciu jahôd a malín mám veľmi rada, maliny ozvláštnia chuť aj vôňu sirupu.
Sirup je výborný samotný s vodou či minerálkou, alebo ako letná limonáda v kombinácii s bazovým sirupom, s ružovým tonicom, minerálkou, mrazenými malinami, plátkom pomaranča, citróna a čerstvou medovkou.
POTREBUJEME :
750 g čerstvé jahody
750 g maliny (čerstvé alebo mrazené)
1,50 litra prevarená a vychladená voda
1,50 kg kryštálový cukor
60 g kyselina citrónová
PRÍPRAVA :
Ovocie umyjeme, väčšie kusy jahôd prekrojíme. Ovocie dáme do väčšieho hrnca, zalejeme studenou vodou, pridáme kyselinu citrónovú, premiešame, prikryjeme a necháme v chladničke do druhého dňa stáť - občas premiešame.
Na druhý deň zmes zľahka premixujeme ponorným mixérom, precedíme (ovocie nevyhadzujeme), do šťavy pridáme cukor a miešame pokiaľ sa cukor nerozpustí. Prípadnú penu odoberieme.
Sirup plníme do sterilizovaných fliaš (fľaše a vrchnáky vypláchnem vriacou vodou). Uzatvoríme. Skladujeme v chladničke. V chladničke v pohode vydrží aj rok, ale čudovala by som sa, pretože je naozaj výborný.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára