Makrónky sa stali mojim druhým najobľúbenejším dezertom ... topka sú moje punčové mini tortičky, ale makrónky ich už dobiehajú. Tentoraz som robila opäť recyklované - z pokazených vysušených a rozmixovaných škrupiniek. Plnku som zvolila pistáciovo - malinovú, pretože som chcela domíňať načatú pistáciovú pastu aj malinový gel. Okrem toho pistácie a maliny k sebe výborne pasujú.
Pri týchto recyklovaných makrónkach sa nevytvorí pri pečení nožička, ale vytvorí sa suknička. Okrem toho je zmes vlhkejšia ako pri normálnom pečení, preto si vyžadujú o pár minút dlhšie pečenia - u mňa na klasickej silikónovej podložke sú to tak 2-3 minúty.
Vedela som, že škrupinky budú zelené, ale dala som štipku viac farby ako som chcela, tak sú zelenšie ako som plánovala, ale čo už - na chuti im to neubralo.
POTREBUJEME (na 16-17 kompletných menších makróniek) :
škrupinky :
87 g pomleté a preosiate škrupinky makróniek
40 g bielky
35 g krupicový alebo kryštálový cukor
štipka soli
1-2 kvapky potravinárskej farby (používam gélovú farbu)
plnka - ganache :
0,4 dl smotana na šľahanie
80 g biela čokoláda (použila som Callebaut)
15 g pistáciová pasta (100%-ná)
malinový gél
100 g mrazené maliny
1 PL krupicový cukor
1 PL kvalitný malinový džem
trošičku škrobu alebo želatínu
1-2 PL voda
PRÍPRAVA :
Najskôr
som rozmixovala vysušené nevydarené škrupinky mixérom a potom ešte pomlela v staršom mlynčeku na kávu a 2x preosiala -
výsledná hmotnosť musí byť 87 g.
Následne
som vyšľahala bielky so
štipkou soli - keď bol sneh taký polotuhý, na
3x som zašľahala kryštálový cukor a vyšľahala som tuhý
sneh.
Do snehu
som ručne stierkou na 3x vmiešala preosiatu rozmixovanú zmes z
nepodarených škrupiniek. Miešala som dovtedy, pokiaľ sa zmesou nedala
urobiť v ceste osmička.
V tejto fáze som pridala do zmesi gélovú potravinársku farbu, ktorú som dobre rozmiešala. Pri farbení treba počítať s tým, že pri pečení farba čiastočne zbledne, ja by som bola tentoraz prijala, keby bola zbledla ešte kúsok viac.
Zmes som preložila do cukrárskeho vrecka s
hladkou špičkou (priemer otvoru 1 cm) a nastriekala som makrónky na
podložku - používam obyčajnú silikónovú podložku z Tescomy. Plechom som
niekoľkokrát pobúchala o stôl, aby som sa zbavila vzduchových bubliniek.
Čerstvo nastriekané budúce škrupinky som posypala mletými pistáciami a nechala zaschnúť pri izbovej teplote - mne to trvalo asi hodinu - škrupinky pri dotyku prstom nesmú lepiť.
Takto nastriekané budúce škrupinky som nechala zaschnúť pri izbovej
teplote do doby, kedy sa povrch pri dotyku nelepil na prst. Piekla som v
rúre zohriatej na 145°C 18 minút (funkcia spodný a vrchný ohrev alebo funkcia ventilátor).
Upečené
škrupinky som nechala na podložke úplne vychladnúť a až potom som ich
opatrne zlúpla.
Na
plnku som rozohriala smotanu na šľahanie po bod varu a horúcou som
zaliala kúsky čokolády, ku ktorým som pred pridaním horúcej smotany pridala pistáciovú pastu. Zmes som malú chvíľu (2-3 minúty) nechala postáť a
rozmiešala som do hladka.
Ak sa čokoláda všetka nerozpustí, vložím misku
so zmesou na 10-15 sekúnd do mikrovlnky a následne rozmiešam - záleží to od čokolády, tentoraz to nebolo potrebné. Zmes som v miske vložila do chladničky čiastočne stuhnúť na
požadovanú hustotu.Následne som zmes dala do cukrárskeho vrecka, odstrihla som špičku a krém som striekala po obvode polovice upečených škrupiniek. Do stredu som pomocou vrecka striekala malinový gél. Následne som zľahka pritlačila druhú (čistú) škrupinku.
Mne tentoraz malinový gél zostal z iného pečenia, ale ak si ho chcete pripraviť je to jednoduché - mrazené maliny rozvaríme s kvapkou vody (1-2 PL), pridáme cukor podľa chuti, prepasírujeme a zahustíme buď želatínou alebo troškou zemiakového škrobu, ktorý pred použitím rozmiešame v troche vody.
NIEČO NAVYŠE :
Čo sa týka bielej čokolády, mám vyskúšané iba dva druhy - kedysi som používala obyčajnú bielu z Lídl, ale prešla som na túto bielu belgickú čokoládu W2 od Callebaut, ktorá má vyváženú chuť a ideálnu viskozitu. Má príjemnú chuť s výraznými mliečnymi, krémovými, karamelovými a vanilkovými tónmi, ktoré sú v dokonalej rovnováhe. Možno ju kombinovať so širokou škálou prísad - korenie, bylinky, ovocie, alkohol. Veľmi dobre sa s ňou robí, pretože sa dobre rozpúšťa a po roztopení má sametovo hladkú konzistenciu.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára