Rozmýšľala som, čo upiecť na víkend. Tento rok sa snažím piecť najmä zo zásob čo mám doma, takže som prehľadala špajzu aj moju cukrársku skriňu (no áno, mám jednu skriňu s pomôckami a zásobami na pečenie, aj keď pečiem iba pre nás - nejako sa mi toho nazbieralo za pár rokov) a zistila som, že je tam dosť piškót, zvyšky mandľovej múky z makróniek (také tie hrubšie kúsky), Lotus nátierky, a v košíku v kuchyni boli dva banány. Okrem toho sme mali nasporených aj dosť vajíčok od domácich sliepočiek, ktoré bolo tiež treba zužitkovať.
Tak nakoniec vznikla táto chuťovo skvostná torta - pôvodne to mali byť rezy, ale ja neviem za ten svet nakrájať rovnaké a pekné kúsky, tak som zvolila tortu. Vychádzala som z receptu na Opera rezy, ale dosť výrazne som ho prekopala, takže podľa receptu sú nakoniec iba korpusy a zvyšok je improvizácia. Vizuálne nie som veľmi spokojná (tortárka zo mňa nikdy nebude), ale aspoň je rovná a chutí naozaj výborne - jednoducho chuťové nebo.
POTREBUJEME (forma s priemerom 20 cm) :
korpus
4 celé vajíčka
4 bielky
25 g hladká múka
112 g mandľová múka
112 g práškový cukor
krém
4 žĺtky
2 zarovnané lyžičky instantná káva
120 g krupicový cukor
35 g voda
160 g maslo
2 PL (kopcovité) Lotus nátierka jemná
kávový sirup
200 ml voda
50 g krupicový cukor
2 ČL instantnej kávy
rum podľa chuti (alebo rumová aróma)
čokoládová ganache (do torty)
50 g horká čokoláda
50 ml smotana na šľahanie
poleva
40 g horká čokoláda
40 g smotana na šľahanie
okrem toho
3 stredné alebo 2 veľké banány
okrúhle piškóty (minula som skoro celý väčší balík)
(r)um
Lotus sušienky
cukrové ozdoby
PRÍPRAVA :
Príprava má niekoľko etáp. Najskôr si pripravíme mandľové cesto - mandľovú múku a práškový cukor preosejeme, pridáme celé vajíčka a miešame pokiaľ zmes nie je nadýchaná a krémová. Primiešame múku a nakoniec jemne stierkou vmiešame tuhý sneh z bielkov a štipky soli. Cesto nalejeme do formy, ktorej dno som vystlala papierom na pečenie (ja som použila 3 rovnaké formy, pretože nerada prekrajujem, ale nebola to dobrá voľba - lepšia bude jedna vyššia forma). Pečieme v rúre vyhriatej na 200°C pečieme asi 8-10 minút, kým vrch nebude jemne ružový. Vyberieme z rúry a necháme úplne vychladnúť.
Po vychladnutí stiahneme papier na pečenie, korpus položíme na čistý papier a prekrojíme na 3 časti.
Kým sa pečie korpus pripravíme si kávový sirup, a to tak, že zmiešame všetky ingrediencie, privedieme k varu, necháme minútku variť, odstavíme a necháme úplne vychladnúť. Po vychladnutí pridáme rum alebo rumovú arómu (nemusí byť, torta bude výborná aj tak, ale nebude to celkom ono).
A ideme na krém - žĺtky vyšľaháme v ohňovzdornej mise do svetlej peny. V miske si zmiešame cukor s vodou a kávou, privedieme k varu a zahrejeme na 115°C. Postupne túto zmes zašľaháme do žĺtkovej peny, nakoniec postupne pridávame zmäknuté maslo a šľaháme (najskôr na nižších obrátkach, postupne zvýšime) až pokiaľ krém nevychladne. Nakoniec všľaháme Lotus nátierku.
Čokoládový krém je klasická ganache - smotanu zahrejeme pod bod varu, zalejeme ňou nasekanú čokoládu (odporúčam posekať na menšie kúsky, aby sa dobre rozpustila), 1-2 minúty necháme postáť a rozmiešame na hladký krém, ktorý čiastočne necháme vychladnúť.
Po vychladnutí stiahneme papier na pečenie, korpus položíme na čistý papier a prekrojíme na 3 časti.
Kým sa pečie korpus pripravíme si kávový sirup, a to tak, že zmiešame všetky ingrediencie, privedieme k varu, necháme minútku variť, odstavíme a necháme úplne vychladnúť. Po vychladnutí pridáme rum alebo rumovú arómu (nemusí byť, torta bude výborná aj tak, ale nebude to celkom ono).
A ideme na krém - žĺtky vyšľaháme v ohňovzdornej mise do svetlej peny. V miske si zmiešame cukor s vodou a kávou, privedieme k varu a zahrejeme na 115°C. Postupne túto zmes zašľaháme do žĺtkovej peny, nakoniec postupne pridávame zmäknuté maslo a šľaháme (najskôr na nižších obrátkach, postupne zvýšime) až pokiaľ krém nevychladne. Nakoniec všľaháme Lotus nátierku.
Čokoládový krém je klasická ganache - smotanu zahrejeme pod bod varu, zalejeme ňou nasekanú čokoládu (odporúčam posekať na menšie kúsky, aby sa dobre rozpustila), 1-2 minúty necháme postáť a rozmiešame na hladký krém, ktorý čiastočne necháme vychladnúť.
A ideme skladať :
Krém si rozdelíme na 5 častí. Prvú časť korpusu potrieme kávovo-rumovým sirupom, natrieme prvú časť krému, do krému uložíme piškóty s kolieskom banánu uprostred, ktoré namočíme v kávovo-rumovom sirupe, potrieme druhou časťou krému, priložíme druhý korpus, ktorého spodnú stranu (tú ktorú ukladáme na krém) potrieme polovicou čokoládovej ganache, vrchnú stranu pokvapkáme kávovo-rumovým sirupom, tretia časť krému, znovu zlepené piškóty s banánom, namočené v kávovo-rumovom sirupe, štvrtá časť krému, posledná časť korpusu s čokoládovou ganache potretou spodnou stranou. Poslednou časťou krému potrieme boky a vrch torty a dáme do chladničky stuhnúť.
Po stuhnutí ozdobíme podľa chuti - ja som vrch torty poliala čokoládovou ganache a boky obalila rozmixovanými Lotus sušienkami, pretože som mala málo krému a boky boli trocha hrbaté - to spôsobilo to pečenie v troch formách, preto bude lepšia jedna vyššia forma a korpus prekrojiť horizontálne na tri časti.
Čokoládovú ganache na vrch torty pripravíme rovnako ako čokoládovú vrstvu - smotanu zahrejeme po bod varu a zalejeme ňou nasekanú čokoládu, rozmiešame, necháme čiastočne vychladnúť a polievame.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára