25. septembra 2024

Šalát z opečených hrušiek s Nivou a orechmi

Keď som sa chystala pripraviť recepty s hruškami, nedalo mi to, a snažila som sa dozvedieť o hruškách trocha viac. A zistila som, že toto aj u nás veľmi dobre známe ovocie pochádza z Ázie, čo ma trocha prekvapilo, pretože som ich ani neviem prečo považovala za európske ovocie. Nevedela som ani to, že sa podľa doby dozrievania delia na letné, jesenné a zimné - ja som ich vždy považovala za jesenné ovocie.

Tiež som zistila, že hrušky majú blahodarný vplyv na ľudský organizmus. Napríklad odstraňujú poruchy trávenia, znižujú krvný tlak, zrýchľujú uzdravenie, pomáhajú udržiavať zdravú pleť i vlasy, atď. Okrem toho hrušky obsahujú množstvo vitamínov (A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K) a minerálov (vápnik, železo, horčík, mangán, meď, fosfor, draslík, zinok), ktoré náš organizmus môže využiť vo svoj prospech.  


Ale dosť bolo teórie, poďme na recept. Z hrušiek, ktoré mi zostali som pripravila chutný šalát, ktorý bol veľmi chutný a zmizol z tanierov rýchlosťou blesku. Hrušky vďaka citrónovej šťave a medu, v ktorých sa marinovali získali veľmi lahodnú sladkokyslú chuť, ktorá perfektne ladila s jemne horkastou chuťou rukoly a výraznejšou slanou chuťou Nivy.
 
 
 
POTREBUJEME (na 2 porcie) :

40 g vlašských orechov
2-3 tvrdšie hrušky, očistené a pokrájané na väčšie kúsky
2 PL citrónová šťava
2 PL med
30 g maslo
soľ
čerstvo mleté korenie
2 hrste čerstvej rukoly
80 g syra Niva
 

PRÍPRAVA :

Citrónovú šťavu zmiešame s medom, pridáme očistené a pokrájané hrušky, zľahka ochutíme soľou a korením a dobre premiešame. 

Panvicu s nepriľnavým povrchom zohrejeme, pridáme orechy a za občasného miešania opečieme, vyberieme z panvice a odložíme bokom. V rovnakej panvici rozpustíme maslo, pridáme hrušky spolu s nálevom, med v náleve necháme skaramelizovať a opekáme pokiaľ hrušky nechytia jemne zlatistú farbu. Hrušky nesmú byť úplne mäkké, kúsky musia držať tvar.

Na taniere rozdelíme umytú a odkvapkanú roku, rozdelíme kúsky opečených hrušiek, posypeme orestovanými orechmi a kúskami Nivy. A potom už len vychutnávame.
 


Hrušková obsesia ... opekané hrušky so slaninou a orechmi

K hruškám som nikdy nemala nejaký výnimočný vzťah, jednoducho raz za čas, keď bola chuť, som nejakú tú hrušku zjedla, prípadne som z nich urobila kompót. Ale keď som koncom leta dostala zopár pekných pevných a chutných hrušiek, tak som skúsila hrušky pripraviť na iný spôsob - na slano.
 

Výsledkom som bola veľmi milo prekvapená, sladká chuť hrušiek v kombinácii so slanou chuťou opečenej a chrumkavej slaniny a sladkokyslým dresingom bola výborná.  

POTREBUJEME (na 4 porcie) :

5-6 plátkov peknej mäsitej slaniny
2 tvrdšie hrušky
1 PL biely vínny ocot alebo ryžový ocot
1 PL celozrnná horčica
1 hrsť vlašských orechov
3 PL orechový olej (z vlašských orechov)
soľ
čerstvo mleté korenie
čerstvú pažítku na zdobenie 
syr Niva (voliteľné)


PRÍPRAVA :

Slaninu pokrájame na tenšie pásiky a opečieme za občasného miešania do chrumkava. Vyberieme z panvice a necháme na papierových utierkach odsať prebytočný tuk. Výpek necháme na panvici.

Hrušky pokrájame po dĺžke na osminky a tieto opečieme z každej strany na panvici, na ktorej sa opekala slanina - opekáme pokiaľ hrušky nechytia peknú zlato-hnedú farbu. Kúsky hrušiek nesmú byť mäkké, vo vnútri musia zostať pevné.
 
Vlašské orechy posekáme na hrubo, a nasucho opečieme na panvici. Ak sa vám nechce opekať, môžete orechy použiť aj bez opekania - ja mám radšej opečené.

Vo vhodnej nádobe zmiešame ocot, horčicu, 3 PL oleja, soľ a korenie na kompaktnú hmotu, ktorú použijeme ako dresing.

Opečené hrušky rozdelíme na taniere, pridáme opečenú slaninu zbavenú prebytočnej mastnoty a orechy. Pokvapkáme dresingom, posypeme na jemno posekanou čerstvou pažítkou a podávame ešte jemne teplé. Ak máte radi výraznejšie chute ako ja, pridajte navrch aj trocha syra Niva, ktorý sa k sladkej chuti hrušiek hodí.

24. septembra 2024

Aby sa aj oči najedli ...

Tentoraz nepridám recept, iba inšpiráciu na servírovanie úplne obyčajného jedla tak, aby sa aj oči najedli. Mám rada keď jedlo okrem chuti lahodí aj očiam, vtedy mi akosi viac chutí. Keď mám čas, tak sa rada pohrám so servírovaním aj farbami na tanieri. Nie je to žiadne veľké umenie, pretože na titernú prácu nemám nervy, ale myslím si, že výsledok aj tak poteší oči.
 
Tentoraz som aranžovala Mozarellu a paradajky, ktoré sa zvyčajne servírujú v tvare plátkov (Caprese). Ja som mala mini Mozarellu a vzniklo z toho toto "dielo".

 
POTREBUJEME :
 
1 balenie Mini Mozarelly
1 balenie paradajky
čerstvá bazalka
extra panenský olivový olej
soľ
korenie
jedlé kvietky (borák lekársky, sirôtky) 
 
bridlicovú platňu
kovovú formičku na servírovanie ryže, zemiakov s priemerom 8-10 cm
 

 
PRÍPRAVA :
 
Do stredu platne položíme kovovú formičku, do ktorej uložíme odkvapkané guľky Mozarelly. Okolo uložíme na 1/4 pokrájané paradajky, formičku opatrne vyberieme (paradajky by mali guľky Mozarelly udržať). Ochutíme soľou, korením a olivovým olejom a nakoniec dekorujeme lístkami bazalky a jedlými kvietkami. 
 
Čo sa formičiek týka, ja používam okrúhlu formičku z tejto sady :
 
 


 





Kukuricovo - tuniakový šalát s Fetou

Cez leto som si dala pauzu od pridávania receptov, pretože v tých úmorných horúčavách sa mi nechcelo vyvárať a vypekať, ale jesť sme museli, takže zopár jednoduchších a ľahšie stráviteľnejších receptov som vyskúšala a teraz ich sem postupne popridávam. Ako prvý pridám tento jednoduchý, ale chutný šalát. 


Ja som ho robila z uvarenej čerstvej kukurice, ale úplne v pohode bude aj sterilizovaná kukurica. Rovnako výber tuniaka nechám na vás - ja som použila tuniaka vo vlastnej šťave, pretože som sa snažila pripraviť kúsok menej kalorickú verziu, ale kto dáva prednosť tuniakovi v olivovom oleji, môže samozrejme použiť aj toho.
 
POTREBUJEME :
 
1-2 kusy uvarená kukurica
1 plechovka tuniaka vo vlastnej šťave
20 g maslo
2 PL kyslá smotana
1-2 ČL Tatarská omáčka alebo majonéza
1-2 strúčiky cesnaku 
soľ
korenie
chilli
citrónová šťava
syr Feta
čerstvá posekaná vňať (petržlenová, koriandrová, pažítka)
 


PRÍPRAVA :

Uvarenú kukuricu som olúpala a pár minút sprudka opekala na kúsku masla na rozohriatej panvici pokiaľ kukurica nechytila farbu. Takto upravenú kukuricu som odložila bokom a nechala vychladnúť. Z kyslej smotany, trochy tatarky som vymiešala zálievku, ochutila som ju soľou, korením, prelisovaným strúčikom cesnaku, chilli, citrónovou šťavou.
 
Vychladnutú kukuricu som dala do misy, pridala som tuniaka bez šťavy a zálievku. Všetko som dobre premiešala a nakoniec som do tejto zmesi ozdrobila kus syra Feta a pridala nadrobno posekanú vňať (petržlenovú a koriandrovú). Všetko som premiešala a podávala.Šalát je lahodný a chutný.