27. júna 2024

Zajačie stehná na červenom víne so sušenými slivkami

Občas príde chuť pochutnať si na niečom inom ako tradične konzumujeme. Tentoraz som si spomenula na domáceho zajaca, ktorého som pred časom kúpila a odpočíval v mrazničke. A pretože ja iba veľmi nerada pripravujem dookola tie isté recepty, rozmýšľala som ako ho pripraviť. A keďže ja viac-menej varím veľmi intuitívne, teda nepripravujem sa dopredu (s výnimkou osláv a podobne), tak som recept musela prispôsobiť aj tomu, čo dom aktuálne poskytol.


Nakoniec som sa nechala inšpirovať receptom od šéfkuchára Marcela Ihnačáka, ktorého recepty mám veľmi rada a jedlá pripravované podľa nich boli vždy chutné a aj toto bolo výborné, preto si ho sem ukladám, aby som ho nemusela nabudúce hľadať, lebo tento recept určite ešte urobím.
 
POTREBUJEME (na 2 porcie) :
 
2 kusy zajačie stehná 
2 PL olivový olej
1 stredne veľká cibuľa
4 strúčiky cesnaku
1,5 -2 dl suché červené víno
1,5 - 2 dl vývaru (zeleninový, hydinový) alebo vody na podlievanie
soľ
čerstvo mleté korenie
hladká múka na obalenie
hrsť sušených sliviek bez kôstky
1 kopcovitá PL slivkový lekvár
50 g maslo
čerstvý tymián
bylinky na ozdobu

PRÍPRAVA :

Cibuľu a polovicu cesnaku očistíme, pokrájame nadrobno, opekáme v hrnci na troche olivového oleja. Stehná osolíme, okoreníme, obalíme v hladkej múke a keď sú cibuľa a cesnak opečené pridáme do nich stehná a opečieme ich z oboch strán do zlatista. Následne pridáme sušené slivky pokrájané na menšie kusy, čerstvý tymian, slivkový lekvár, červené víno a premiešame. Keď sa z vína odparí alkohol podlejeme teplým vývarom alebo vodou (odporúčam vývar) tak, aby bolo mäso zaliate do 2/3. Prikryjeme a dusíme na miernom ohni do mäkka. Podľa potreby podlievame vývarom alebo vodou, tesne pred dokončením pridáme kúsok masla.
 
 
Podávame s prílohou podľa chuti - ja som tentoraz zvolila batátovo-zemiakovú kašu a pečenú mladú mrkvu.Na kašu som uvarila v osolenej vode očistené a pokrájané batáty a zemiaky do mäkka (zemiaky dodajú konzistenciu, samotný batát je veľmi riedky), pridala som maslo, ochutila som soľou a korením. Mladú mrkvu som prekrojila na polovice a opekala na panvici na masle a olivovom oleji do polomäkka, ku koncu som pridala trocha hnedého cukru a nechala skaramelizovať, ochutila som soľou a korením. Na tanieri som ozdobila a dochutila čerstvými bylinkami (oregano, tymián).

12. júna 2024

Crostini s avokádom a jahodami

Túto kombináciu som si nemohla nechať ujsť, keďže na záhrade boli čerstvé, voňavé a šťavnaté jahody. Avokádo má neutrálnu a jemnú chuť a jahody dodajú tomuto jedlu šťavu, sviežosť a úžasnú chuť.
 
 
POTREBUJEME :
 
avokádový základ
 
avokádo
citrónová šťava
soľ
čerstvo mleté korenie
kvapka medu
 
iné
 
čerstvé jahody 
čerstvý tymian
bageta alebo chleba
 

 
PRÍPRAVA :
 
Najskôr si pripravíme avokádovú nátierku - vidličkou roztlačíme avokádo a zmiešame so zvyšnými surovinami (soľ, korenie, citrónová šťava, med), alebo použijeme mixér a všetky suroviny zmixujeme. Vďaka medu si nátierka dlhšie zachová sviežu farbu.

Bagetu pokrájame na plátky a nasucho opečieme.
Jahody umyjeme, osušíme a pokrájame na menšie kúsky.

Na opečené plátky bagety rozdelíme avokádovú nátierku, pridáme čerstvé jahody a doplníme čerstvým tymianom. Toastíky sú veľmi chutné, opečené plátky krásne chrumkajú, avokádo dodáva krémovosť, a čerstvé jahody chuť - je to naozaj veľmi vydarená kombinácia chutí.
 
  

Crostini s avokádom, Halloumi syrom a malinami

Milujem nasucho opečené hrianky s rôznymi nátierkami, syrom, zeleninou či ovocím. Najčastejšie ich pripravujem v letných mesiacoch keď je čerstvé ovocie a zelenina, ale pochutíme si na nich aj v zime, keďže dnes už nie je problém ovocie kúpiť počas celého roka. Milujem to chrumkanie opečeného chleba či bagety, krémovosť avokádovej nátierky, sviežu chuť, ktorú dodáva zelenina či ovocie a milujem aj tie farby, ktoré lákajú už-už len sa zahryznúť.


POTREBUJEME :

avokádová nátierka

1-2 zrelé avokáda
citrónovú šťavu z 1/4 citróna
kvapku medu (nemusí byť)
soľ
čerstvo mleté korenie
 
iné
 
syr Halloumi alebo syr podobného typu
čerstvé maliny
čerstvé bylinky na ozdobu
bagetu, sendvič alebo chleba
 

 
PRÍPRAVA :
 
Najskôr si pripravíme avokádovú nátierku tak, že zmixujeme alebo vidličkou rozmačkáme avokádo a zmiešame so zvyšnými surovinami (soľ, korenie, citrónová šťava, med). Med je možno netypická prísada, ale vďaka nemu si nátierka dlhšie zachová sviežu farbu a používa sa ho naozaj iba kvapka (1/2 ČL).

Plátky chleba alebo bagety nasucho opečieme. V tomto recepte som použila veku s nižším obsahom sacharidov, ktorú som objavila v Kauflande a je naozaj chutná. 
 
Syr Halloumi alebo podobný typ syra (ja som použila cyperský syr s chilli) nakrájame na plátky hrubé cca 1/2 cm a opečieme na grilovacej alebo inej panvici. Tento typ syra sa opeká veľmi dobre, nerozteká sa a udrží si svoj tvar. Zvyčajne opekám na suchej rozohriatej panvici s nepriľnavým povrchom, prípadne môžete panvicu zľahka potrieť olejom.

Maliny umyjeme, osušíme a prekrojíme po dĺžke na polovice, ak máte mini maliny môžete ich použiť celé.

Na opečené plátky bagety alebo chleba natrieme nátierku, pridáme opečený syr, čerstvé maliny a dozdobíme čerstvými bylinkami. Toastíky sú veľmi chutné, opečené plátky krásne chrumkajú, avokádo dodáva krémovosť, syr slanosť a maliny sviežosť - je to naozaj veľmi vydarená kombinácia chutí.
 
 

Hrášková nátierka

Priznám sa, že v minulosti by ma nenapadlo robiť hráškovú pomazánku aj keď hrášok mám celkom rada - najradšej čerstvý. Ale mala som možnosť ju ochutnať na jednej akcii a chutila mi, preto som si vypýtala recept od autora (Pierre Cedrik Klimeczek). Tak ak budete chcieť ochutnať túto trocha netypickú nátierku, smelo do toho. V sezóne môžete samozrejme použiť aj čerstvý hrášok. 
 

 
POTREBUJEME :
 
200 g mrazený hrášok (alebo čerstvý)
50 g syr Feta
50 g kyslá smotana
1 PL majonéza
citrónová alebo limetková šťava podľa chuti
soľ
čerstvo mleté korenie
 

PRÍPRAVA :
 
Mrazený hrášok prepláchneme a pár minút varíme vo vriacej vode (cca 5-7 minút). Scedíme, prepláchneme studenu vodou, dáme do mixéra, pridáme zvyšné ingrediencie a rozmixujeme na hladkú kašu. Nátierka je lahodná a nám najlepšie chutí nasucho opečených plátkoch bagety, doplnená nasucho opečenou sušenou šunkou a čerstvými bylinkami.