29. augusta 2022

Kačacie prsia s pomarančovo-zázvorovou omáčkou

Toto je zaručene jeden z najlepších receptov na prípravu kačacích pŕs, ktoré som zatiaľ ochutnala a pripravovala. Recept je od šéfkuchára Marcela Ihnačáka, ktorého recepty mám veľmi rada - všetky recepty od neho, ktoré som doposiaľ pripravovala, boli výborné.


Recept nie je zložitý na prípravu a výsledok je chuťovo výborný. Kombinácia pomarančovej šťavy, medu a zázvoru v omáčke je skvelá. Zázvor a pomaranč spolu výborne ladia.

POTREBUJEME (na dve porcie) :
 
2 kusy kačacie prsia chladené s kožou
1 väčší pomaranč
3-4 cm čerstvý zázvor 
1-2 PL olivový olej
1 PL med
1 veľkú alebo 2-3 menšie šalotky
1-2 plátky masla
soľ
čerstvo mleté čierne alebo farebné korenie
 
PRÍPRAVA :
 
Ako prvé pripravíme kačacie prsia. Prsia umyjeme, osušíme a kožu ostrým nožom nakrojíme kožu do kríža, dávame pozor aby sme nezakrojili do mäsa - vytekala by nám pri pečení šťava. Prsia opečieme na zohriatej panvici - ja opekám na suchej panvici, pretože mäso tak veľmi neprská ako keď použijeme tuk, a koža pustí dostatok tuku. Najskôr opekáme stranu s kožou, pekne až do hneda, potom druhú stranu necháme zatiahnuť a opekáme 2-3 minúty. Následne kačacie prsia zabalíme do alobalu a dáme dopiecť do rúry zohriatej na 200°C - dopekáme cca 9-10 minút, podľa hrúbky mäsa.
 
Pokiaľ sa dopeká mäsko, pripravíme si omáčku - bez nej to nie je to pravé orechové. Na olivovom oleji speníme nadrobno pokrájanú očistenú šalotku, pridáme očistený a na drobno pokrájaný čerstvý zázvor, zalejeme šťavou z pomaranča, pridáme med, necháme prebublať, ochutíme soľou a korením a nakoniec pridáme studené maslo, ktoré nám omáčku zjemní.

Upečené mäso necháme pár minúť v alobale mimo rúry oddýchnuť, pokrájame na plátky a podávame preliate fajnovou pomarančovo-zázvorovou omáčkou, s prílohou podľa chuti. 
 
Mne najviac chutia takto pripravené prsíčka so šalátom ochuteným pomarančovou šťavou a s pečenými batatmi - bataty očistíme, pokrájame na mesiačiky alebo iné ľubovoľné tvary, na pekáči pokvapkáme olivovým olejom, ochutíme soľou a korením, pridáme čerstvý rozmarín podľa chuti a pečieme v rúre zohriatej na 200°C cca 25 minút. Dĺžka pečenia sa môže líšiť v závislosti od veľkosti kúskov. Dobrú chuť.

3. augusta 2022

Avokádo s krevetkami

Jeden z receptov "čo dom a chladnička dali". Potrebovala som pripraviť rýchle jedlo, tak som prelustrovala špajzu a chladničku a nakoniec vznikla táto rýchla večera. Ak máte radi krevety aj avokádo tak si pochutíte, rovnako ako ja.
 
 
POTREBUJEME (na 1 porciu) :
 
1 menšie zrelé avokádo
10 mrazených predvarených kreviet 
2 strúčiky cesnaku
1 PL olivový olej
1 ČL citrónová alebo limetová šťava
soľ
čerstvo mleté korenie (čierne alebo farebné)
čerstvá koriandrová alebo petržlenová vňať
chlieb alebo bagetu

 
PRÍPRAVA :
 
Krevety vyberieme z mrazničky, zalejeme studenou vodou a necháme povoliť - trvá to tak 10-15 minút.  

Pokiaľ sa krevety rozmrazujú pripravíme si nátierku z avokáda - vyberieme dužinu, vidličkou rozmačkáme, pridáme citrusovú šťavu, prelisovaný cesnak (1 väčší strúčik), soľ a korenie podľa chuti, a dobre vymiešame.

Rozohrejeme panvicu, krevety scedíme a osušíme, na panvicu dáme olej, pridáme druhý dlaňou alebo nožom rozpučený strúčik cesnaku, keď cesnak zavonia pridáme krevety a z oboch strán ich rýchlo opečieme - neopekáme príliš dlho, zostanú gumové a tuhé, stačia im tak 3-4 minúty. 

Nátierku podávame s krevetami, posypané posekanou čerstvou vňaťou a opečenými plátkami chleba alebo bagety, prípadne s chrumkavou čerstvou bagetou - podľa chuti.

1. augusta 2022

Kváskový špaldovo - ražný chlebík

Kváskujem asi tretí rok a stále sa učím. Dlhší čas som piekla pšenično-ražný chlebík, ale nejako sa mi prestal dariť podľa mojich predstáv, tak som pšeničnú múku nahradila špaldovou a je to lepšie. Márna sláva - domáci je domáci.
 
 
POTREBUJEME :
 
rozkvas
 
100 g celozrnná ražná múka
120 g vlažná voda
2 PL ražný kvások
 
cesto
 
rozkvas
500 g špaldová hladká múka
100 g špaldová celozrnná múka
350 g vlažná voda
2 PL soľ
1-2 PL celá rasca
1 PL olivový panenský olej
 

PRÍPRAVA :
 
Na rozkvas zmiešame všetky suroviny a necháme rozkvasiť. Ja rozkvas nechávam kvasiť v miske kyske - osvedčilo sa mi to najviac. Doba nakvasenia je rôzna - v zime cca 6-7 hodín, v lete keď je vonku teplo tak 3-4 hodiny, podľa teploty.
 
Po nakvasení dám rozkvas do misy, v ktorej budem miešať cesto, pridám vodu, olej  a múku a kuchynským robotom zmiešam. Prikryjem a nechám pol a trištvrte hodinu odpočívať. Po tom pridám soľ a rascu a robotom vymiesim cesto - miesim, pokiaľ sa cesto nezačína odlepovať od stien robota. Potom prikryjem a 3x po pol až trištvrte hodine preložím. Pol hodinu po poslednom preložení cesto preložím z misy na podložku (používam silikónovú podložku posypanú zemiakovým škrobom), cesto roztiahnem, ak chcem nejakú príchuť ochutím (napríklad posypem posekanými oškvarkami alebo sušenou opraženou cibuľou) a stočím do ošatky vysypanej zemiakovým škrobom. Ošatku prikryjem a cesto nechám kysnúť buď v chladničke cez noc, alebo na kuchynskej linke pokiaľ nie je ošatka plná. 

Rúru zohrejem na 250°C - súčasne zohrievam aj nádobu na vodu. Keď je rúra zohriata, cesto z ošatky preklopím na papier na pečenie a vložím do nádoby v ktorej budem piecť. Vrch narežem a vložím do vyhriatej rúry, súčasne nalejem do zohriatej nádoby na vodu studenú vodu a rýchlo zatvorím dvere. Pečiem 20 minút, potom teplotu znížim na 200°C, vyberiem nádobu s vodou a dopečiem. Chlebík vyberiem, prikryjem utierkou a na mriežke nechám úplne vychladnúť. Pri najbližšom pečení nafotím aj postup a pridám.