1. apríla 2025

Makrónky zo sušených bielkov ... príchuť banán v čokoláde

Prvé makrónky som robila pred 7 rokmi a za ten čas som vyskúšala všetky metódy (taliansku, francúzsku aj švajčiarsku). Makrónky pripravené iba zo sušených bielkov sa stali populárnymi u nás na Slovensku počas minulého roka, aspoň ja som ich vtedy zaregistrovala. Chcela som ich vyskúšať, pretože rada skúšam nové veci a bola som zvedavá na rozdiel v ich konzistencii aj chuti oproti klasicky pripravovaným makrónkam. A občas, keď nie sú po ruke vajíčka je dobré mať v zálohe aj takýto alternatívny recept. Recept na ich prípravu nie je vôbec ľahké nájsť, preto som vďačná autorke receptu, že ho sprístupnila aj pre ostatných milovníkov týchto mini koláčikov. Prepojenie na video autorky receptu nájdete TU.
 
 
Za mňa zatiaľ najlepšie výsledky, najmä čo sa vzhľadu týka sa dosiahne pri príprave talianskou metódou (s cukrovým sirupom), aj keď táto metóda sa mnohým zdá zložitá vzhľadom na potrebu prípravy cukrového sirupu, ktorý je potrebné zohriať na určitú teplotu (118°C), čo si vyžaduje použitie cukrárskeho teplomeru.


ŠKRUPINKY 
 
Metóda    : francúzska (bez rozvaru)
Mandľová múka : TOP CAKE
Bielky      : sušené
Podložka : silikón
Sušenie   : ÁNO (v rúre, 4 minúty / 80°C) 
Pečenie   : funkcia horný a dolný ohrev + ventilátor (135°C /16 minút)
Farba       : ÁNO, prášková (od latarte, odtieň BANANA)
 
PLNKA : ganache z mliečnej a horkej čokolády a banánovej pasty, 
              čerstvý banán


PRÍPRAVA (škrupinky):
 
Čo sa týka gramáže surovín aj postupu prípravy škrupiniek, robila som ich podľa  receptu od autorky receptu. Link na recept nájdete hore v úvode receptu.
 
Mne vyšlo z uvedenej dávky 24 škrupiniek, teda 12 kompletných makróniek. Počet škrupiniek sa môže mierne líšiť v závislosti od toho, aké veľké budete škrupinky striekať.
 

plnka
 
40 g mliečna čokoláda 
60 g horká čokoláda
60 g smotana na šľahanie
1 ČL banánová pasta
čerstvý banán 

 
 
 
PLNKA
 
Vzhľadom na farbu pripomínajúcu šupku banánu som ich naplnila plnkou, ktorú som nazvala "banán v čokoláde" 😋😋😋. Na plnku som smotanu zohriala po bod varu a horúcu som naliala na posekanú čokoládu, minútu som zmes nechala postáť, potom som ju rozmiešala do hladka, pridala banánovú pastu, premiešala, prikryla som ju potravinárskou fóliou a nechala vychladnúť a zatuhnúť. Keď plnka dosiahla požadovanú hustotu, preložila som ju do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou, nastriekala som ju na polovicu škrupiniek, do stredu som dala po kúsku čerstvého banánu a priklopila som druhou škrupinkou. Pridanie pasty do ganache spôsobí, že nebude taká tuhá ako iba z čokolády a smotany, preto nato pamätajte pri plnení, ale po odležaní v chladničke plnka dosiahla takú akurátnu konzistenciu. Makrónky som uložila do nádoby, ktorú som uzatvorila vrchnákom a v chladničke som ich nechala 12 / 24 hodín odpočinúť. Zdobenie som tentoraz vynechala, keďže išlo iba o pokusnú várku.
 
Po 12 hodinách boli ešte trocha tuhé, ale po 24 hodinách boli naozaj výborné. Škrupinky nasali vlhkosť z plnky a boli vláčne. S čokoládovo-banánovou plnkou boli výborné.
 

 
POZNATKY :
 
- na chuť sú tieto makrónky menej sladké ako tie z tekutých bielkov
- sneh treba šľahať dlhšie, aby dosiahol pevnú konzistenciu ale zasa nie pridlho
- zmes dlhším miešaním hustla
  (pri makrónkach z tekutých bielkov zmes dlhším miešaním naopak redne)
- makrónky po upečení napriek tomu, že som mandle aj cukor pred použitím  
  osiala, mali zrnitý povrch, čo sa mi pri klasických bielkoch nestáva
- upečené škrupinky sú "hutnejšie"
- škrupinky po upečení sú krásne plné 💛💛💛
 


Na týchto makrónkach sa mi páčilo najmä to, že škrupinky boli po upečení krásne plné. Aj keď sa zdali škrupinky po upečení "hutnejšie", po naplnení a odležaní (odporúčam 20-24 hodín) boli výborné. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára