Tuším sa ani nepamätám, či som takto neskoro v roku robila džem. Ale keďže náš figovník sa rozhodol tento rok zarodiť až na prelome októbra a novembra, a figy boli malé a tuhé, ale sladké, tak som ich zužitkovala týmto spôsobom. A rozhodla som sa experimentovať. Čisto figový džem je pre mňa príliš sladký, tak som sa rozhodla figy sfúzovať s malinami.
S výsledkom som nadmieru spokojná. Figy dodali prirodzenú sladkosť a maliny sviežosť a krásnu farbu. Džemík je naozaj výborný a určite ho budem v budúcnosti pripravovať častejšie. Z mojich figových džemových variácií je toto chuťová topka. Jednoducho je skvostný.
POTREBUJEME :
500-600 g čerstvé figy
2-3 hrste malín (čerstvé alebo mrazené)
šťava z 1/4 pomaranča
PRÍPRAVA :
Figy umyjeme, odkrojíme stopky a hrubšiu či škaredú šupu, prekrojíme na polovice či štvrtiny, podľa veľkosti. Vložíme do hrnca, pridáme maliny (čerstvé predtým umyjeme), šťavu z pomaranča.
Suroviny rozvaríme, premixujeme tyčovým mixérom, odparíme na požadovanú hustotu - ide to rýchlo, figy zmes zahustia.
Takto pripravenú zmes som rozdelila do vriacou vodou vypláchnutých a vysušených pohárikov, zaviečkovala, otočila som ich na hodinu hore dnom a nechala úplne vychladnúť. Z uvedeného množstva surovín mi vyšli malé tri poháriky (viď foto).




Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára