6. júla 2025

Svieže citrónovo - malinové makrónky

V lete zvyčajne makrónky nepečiem, pretože vysoké teploty nie sú dobré pre plnku, ktorá sa príliš rýchlo topí, ale tento rok mám "makrónkové obdobie" a stále skúšam nové chute, farby, kombinácie. A táto letná citrónovo - malinová edícia je chuťovo naozaj skvostná. Sú osviežujúce, lahodné ... snáď úplne najlepšia kombinácia k sladkým mandľovým škrupinkám.
 
 
ŠKRUPINKY
 
Metóda : talianska (s cukrovým rozvarom)
Mandľová múka :  Kaufland
Podložky : silikónová so sklenenými vláknami + svetlá teflónová
Schnutie : NIE
Pečenie : funkcia horný a dolný ohrev + ventilátor, 135°C, 18 minút 
Farba : prachová žltá (latarte, odtieň Banana) 
            červená gélová na zafarbenie vrecka
 
 
JEDNODUCHÉ ZDOBENIE ŠKRUPINIEK
 
Tento efekt dosiahnete pomocou jednej farby kontrastnej k farbe škrupiniek. Ja som tentoraz vzhľadom na kombináciu citrón - malina zvolila kombináciu žltých škrupiniek, ktoré predstavujú citrónovú plnku a červenej farby, ktorá má predstavovať malinový stred.
 
1. 
Najskôr si klasickým spôsobom pripravíte makronáž žltej farby - práškovú žltú farbu som pridala do snehu aj do pasty. 
 
2.
Na vrecko, do ktorého budeme dávať makronáž, nanesieme na jedno miesto 1-2 kvapky tekutej (gélovej) červenej farby, ktoré zvisle roztiahneme. V závislosti od toho, či chcete mať dvojfarebné všetky škrupinky alebo iba časť treba gélovú farbu naniesť bud úplne pri špičke alebo vyššie. Ak dáte červenú farbu príliš vysoko, môže sa stať, že budete mať zafarbených iba pár škrupiniek.  
 
 
POTREBUJEME (na cca 25-30 kusov kompletných kusov) :
 
ŠKRUPINKY
 
95 g mandľová múka
95 g práškový cukor
2 x 35 g bielky (2-3 bielky)
štipka soli
95 g kryštálový alebo krupicový cukor
30 g voda

PLNKA 
 
130 g Lemon Curd (citrónový žĺtkový krém)
1 PL Mascarpone
čerstvé maliny
 
ZDOBENIE :  mrazom sušené maliny 
 
 
PRÍPRAVA :

Mleté mandle som 1x preosiala spolu s práškovým cukrom. Predpísaná gramáž je už po preosiatí. Do tejto zmesi som pridala 35 g surové nevyšľahané bielko, troch práškovej žltej farby a stierkou som zmiešala na hustú pastu.
 
Kryštálový cukor (95 g) som dala variť s vodou (30 g) a varila som pokiaľ zmes nedosiahla 116°C (používam cukrársky teplomer). 
 
Medzitým, ako sa varí cukrový sirup dám šľahať druhé bielko (35 g) so štipkou soli na nízku rýchlosť. Hneď ako cukrový rozvar dosiahne požadovanú teplotu, po okraji misy ho pomaly za stáleho šľahania (na nízkych obrátkach) vlievame do čiastočne vyšľahaného (jemná svetlá pena) bielka (po stene misy preto, aby vám ho metly nerozfŕkali po mise - odporúčam vtedy šľahať na nižšom stupni. Bielko s rozvarom vyšľaháme na tuhý sneh, šľahám na strednom stupni (rýchlosť šľahania môže ovplyvniť konečný výsledok). Dĺžka šľahania závisí od výkonu robota aj od toho ako bolo vyšľahané bielko pred pridaním rozvaru. Počas šľahania som do snehu pridala práškovú žltú farbu.
 
Bielkovú zmes som na 3x stierkou vmiešala do mandľovej pasty. Zmes sa má miešať dovtedy, pokiaľ plynule nesteká zo stierky bez pretrhnutia, ja miešam pokiaľ sa zmesou na ceste nedá napísať číslo 8. Zmes následne dám do vrecka s hladkou okrúhlou špičkou, ktoré som v jednom mieste potrela červenou gélovou farbou a nastriekam na podložku. Aktuálne používam silikónovú podložku so sklenenými vláknami (Temu) a svetlú teflonovú podložku (Orion). 
 
 
 
 
 
Pečiem v rúre vyhriatej na 135-140°C (funkcia ventilátor) asi 17-18 minút (niektorej rúre stačí menej či treba viac minút, treba si odskúšať). Makrónky po upečení vyberiem z rúry a na podložke ich nechám úplne vychladnúť a až potom ich plním. 
 
Tentoraz majú škrupinky sukničky namiesto nožičiek, ale už ma to nerozhádže, pretože minulý rok vo francúzskom Nice, kde som navštívila viaceré cukrárne a špecializované makrónkové obchody, mali sukničku takmer všetky makrónky. 
 
 
  
 
Na plnku som si pripravila domáci žĺtkový citrónový krém zo žĺtkov, ktoré mi zvýšili z pečenia makróniek. 
 
Na žĺtkový citrónový krém potrebujeme :
(recept : kitchenette.cz) 
 
4 žĺtky
70 g trstinový cukor 
70 ml citrónová šťava
50 g maslo
na jemno nastrúhaná kôra z 2 bio citrónov
 
Všetky ingrediencie zmiešame a vo vodnom kúpeli (nad parou) zahrievame a miešame pokiaľ zmes nezhustne. Mne to trvalo cca 3/4 hodinu. Takto pripravený krém po vychladnutí môžeme hneď použiť, alebo uskladniť v uzatvorenom pohári v chladničke cca 2 týždne. 
 
Ja som uvarený citrónový krém nechala vychladnúť a potom som doň vmiešala 1 riadnu PL Mascarpone. Takto pripravený krém dom dala do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou (špičku na plnenie môžete ale nemusíte použiť, dá sa plniť aj bez špičky, ale so špičkou je to pohodlnejšie). Plnku som striekala po obvode polovice škrupiniek, do stredu som vložila po jednej malej čerstvej maline, priklopila som druhou škrupinkou, ktorú som zľahka pritlačila, aby sa plnka rozprestrela po celej makrónke. 
 
 
 
  
     Takto naplnené makrónky som dala v uzatvorenej dóze zatuhnúť do chladničky.
 
 
Po čiastočnom spevnení plnky som makrónky jemne dekorovala lyofilizovanými (mrazom sušenými) malinami, ktoré. Je to iba jednoduché zdobenie, ktoré však urobí značný efekt, najmä ak chcete makrónky niekomu darovať. Posúďte sami :