23. novembra 2018

Mandľové koláčiky

Toto sú tradičné vianočné talianske koláčiky, pochádzajúce z oblasti Toskánska. Ich vznik sa datuje do obdobia 14. storočia. Základom koláčikov sú bielky, mandle a cukor alebo med. V Taliansku sa podávajú zvyčajne na Vianoce k dezertnému vínu. Mne popraskaným povrchom pripomínajú krinkelky, ale konzistenciou aj chuťou sú iné.




Na tieto koláčiky som "narazila" vlastne náhodou pri hľadaní iného receptu a tento rok som sa rozhodla ich pripraviť na Vianoce - v minulosti som piekla už viacero druhov talianskych koláčikov a viem, že sú výborné. Receptov na prípravu je na internete veľmi veľa, ja som vyskúšala dva z nich a nakoniec zvíťazil recept zo stránky  http://en.julskitchen.com. 

Koláčiky sú lahodné a voňavé vďaka pomarančovej kôre a mandľovému extraktu, ktoré sa pridávajú do cesta. Tradične sa pripravujú koláčiky tak, že cesto vytvarované do tvaru ryžového zrnka sa ukladá na jedlú oblátku rovnakého tvaru, a takto pripravené koláčiky sa ukladajú na pekáč vystlaný papierom na pečenie. Ja som oblátku nepoužila - jednak som ju nemala a zdala sa mi zbytočná, koláčiky som ukladala rovno na plech s papierom na pečenie, po upečení a vychladnutí sa dali pekne odlepiť.

Vyskúšala som aj kombináciu mandle + kokosová múčka, sú chutné, ale tie originál mandľové sú predsa NAJ. Táto verzia je bez múky, takže pokojne môžu jesť aj bezlepkáči.



Na 30 väčších kusov (cca 6 x 4 cm) potrebujeme : 

2 bielky
citrónová šťava zo štvrťky citróna
200 g práškový cukor + na obalenie
200 g mandľová múka (alebo rozmixované mandle bez šupky)
2 PL mandľová aróma
kôra z 1 pomaranča
zrnká z 1 vanilkového struku

PRÍPRAVA :

Príprava je dvojfázová (našla som aj recept, kde sa pečú sušienky po 45 minútach státia, ale ten som zatiaľ neskúšala).

Prvý deň vyšľaháme bielky s citrónovou šťavou na tuhý sneh, opatrne zašľaháme práškový cukor, mandľovú múku, mandľový extrakt, kôru z pomaranča a zrnká z vanilkového struku. Zmes prikryjeme potravinovou fóliou a v chladničke necháme stáť minimálne 4 hodiny, ale najlepšie až do druhého dňa. Ja som zmes pripravovala večer a koláčiky som robila až v podvečer na druhý deň.

Druhý deň zo stuhnutej masy odoberáme kúsky cesta, z každého urobíme guľku, dlaňou ju sploštíme, vytvarujeme ovál hrúbky cca 4-5 mm, obalíme v práškovom cukre a ukladáme na pekáč vystlaný papierom na pečenie. Medzi koláčikmi necháme aspoň 1 - 1,5 cm medzeru, počas pečenia koláčiky dosť narastú. Ja mám také maxi ricciarelli. Pečieme v rúre zohriatej na 160°C cca 18 minút. Vyberieme z rúry a na pekáči necháme úplne vychladnúť. Skladujeme vo vzduchotesnej nádobe.





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára